Ομήρου «ΙΛΙΑΔΑ»
Ραψωδία Ω 525-529


Μετάφραση: Καζαντζάκης-Κακριδής

«Τέτοια οι θεοί μαθές στους άμοιρους θνητούς έκλωσαν μοίρα, να ζουν με πίκρες και με βάσανα, κι αυτοί περνούν ανέγνοιοι. Μπροστά στου Δία την πόρτα βρίσκουνται στημένα δυο πιθάρια, να 'χει να δίνει, το 'να βάσανα, το άλλο αγαθά γεμάτο. Κι αν δώσει ο Δίας ο κεραυνόχαρος μαζί απ? τα δυο σε κάποιον, πότε λαχαίνει τούτος βάσανα, πότε χαρές μεγάλες.»

Στην Ιλιάδα αναγνωρίζουμε τις απαρχές των ανθρωπιστικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού. Και ενώ η παγκόσμια κοινότητα αποτίει φόρο τιμής σε αυτά που έχει κληρονομήσει από τον ελληνικό πολιτισμό, αυτές τις αξίες τις βλέπουμε καθημερινά να δοκιμάζονται και αποσβολωμένοι όταν είναι μακριά μας παρακολουθούμε τον πόνο, τον θυμό ,την εκδίκηση σαν αρχαία τραγωδία. .Είμαστε σε πόλεμο του καλού και του κακού και αυτό, ακόμα και το καλό αφήνει θύματα και εμείς στρατιώτες της φουρτούνας καλούμαστε να αναδείξουμε τον ανθρωπισμό μας μέσα από το τρίπτυχο πρόληψη - εκπαίδευση - δράση.

Και αν το «κακό» συμβεί εδώ?

Ελπίζω να μην ζήσουμε την ελληνική αμηχανία.

Κάθε τι στην ζωή μας μοιάζει σαν να πρέπει να λύσουμε ένα αίνιγμα για να μας αφήσει η σφίγγα «τεράστια, μυστηριώδης, που μοιάζει με ένα σιωπηλό φύλακα στην είσοδο του αγνώστου». Έχει ανθρώπινο πρόσωπο και σώμα λιονταριού και παραμένει αιώνιο σύμβολο του ανεξιχνίαστου. Στην ελληνική μυθολογία η Σφίγγα έβαζε δύσκολα αινίγματα και σκότωνε εκείνους που δεν έβρισκαν την απάντηση, μέχρι που ο βασιλιάς Οιδίπους έλυσε το αίνιγμά της και τη νίκησε για πάντα.

Εμείς λοιπόν σαν ομάδα θα προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε ,δεν θα λύσουμε το αίνιγμα της σφίγγας, γιατί η σφίγγα, το τέρας της τρομοκρατίας, είναι αδυσώπητη αλλά τα πιθανά αναπάντεχα και τραγικά αποτελέσματα μας αναγκάζουν να είμαστε προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσουμε. Και πάντα έχοντας πίστη στις ανθρωπιστικές αξίες.

Σας περιμένουμε!

Σμχος (ΥΙ) Γ. Ανθόπουλος

Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος
Διευθυντής Μ.Ε.Θ. 251 ΓΝΑ
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Video και Παρουσιάσεις


16ο Συμπόσιο του 2018

15ο Συμπόσιο του 2017

14ο Συμπόσιο του 2016

13ο Συμπόσιο του 2015

12ο Συμπόσιο του 2014

11ο Συμπόσιο του 2013

10ο Συμπόσιο του 2012

9ο Συμπόσιο του 2011

8ο Συμπόσιο του 2010
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο Σοπενχάουερ έλεγε ότι «Ο ι άγριοι αλληλοεξοντώνονται, οι εξημερωμένοι αλληλοεξαπατώνται, και αυτό λέγεται "πορεία του κόσμου" » . Δεν ξέρω εμείς σε ποια κατηγορία ανήκουμε, όμως τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει δυστυχώς μόδα η χρήση τυφλής βίας με την μορφή τρομοκρατικών χτυπημάτων, ειδικά σε αστικό περιβάλλον, τα οποία προκαλώντας μαζικές απώλειες υγείας δημιουργούν ιδιαίτερες προκλήσεις στα συστήματα υγείας όσον αφορά την έγκαιρη και ορθή αντιμετώπισή τους.

Εμείς ως χώρα, ευτυχώς έως τώρα, δεν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι όπως οφείλουμε. Για τον λόγο αυτό, το 1ο μέρος του φετινού μας Συμποσίου, το οποίο συνεχίζει την δυναμική του παρουσία σε χαλεπούς καιρούς, είναι αφιερωμένο στην διαχείριση τέτοιων περιστατικών και ιδιαίτερα στο ρόλο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε αυτήν.

Το 2ο μέρος του Συμποσίου μας θα ασχοληθεί με θέματα τα οποία μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας και τα οποία χωρίς να είναι βαρύγδουπα σηκώνουν αρκετή συζήτηση καθώς έχουν αρκετές άγνωστες πτυχές, παρότι τα γνωρίζουμε καλά (ή μήπως όχι.)

Παραφράζοντας λοιπόν μια άλλη φράση του ανωτέρω φιλοσόφου η οποία λέει ότι « O πλούτος μοιάζει με το θαλασσινό νερό: όσο πιο πολύ πίνει κανείς τόσο περισσότερο διψάει», και θεωρώντας ότι ο μόνος πραγματικός πλούτος είναι η γνώση, σας καλώ για μια ακόμη χρονιά να την γευτούμε και να θελήσουμε περισσότερη, προσπαθώντας μέσα από την πάλη με την άγνοιά μας να κατακτήσουμε την τελειότητα.

Σας περιμένουμε όλους και στο φετινό ταξίδι.

Δρ. Σταύρος Π. Αλοϊζος

Γενικός Αρχίατρος
Παθολόγος - Εντατικολόγος
Συντονιστής Δ/ντης ΜΕΘ ΝΙΜΤΣ