«ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΝΑΥΑΓΟΙ»

Η ζωή και ο θάνατος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και αυτό όχι μόνο στην φιλοσοφική θεώρηση αλλά και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εμείς λοιπόν που βρισκόμαστε σε αυτό το χώρο, είναι για να κρατήσουμε το νόμισμα από την μια του όψη...της ζωής!

Κάθε μέρα ,κάθε ασθενή, τον ντύνουμε με τα <<χρώματα>> που θα δώσουν μορφή στην ζωή του. Και η ζωή μέσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει πολυπλοκότητα. Είναι όπως ένας πίνακας ζωγραφικής που πρέπει αρμονικά να συνδυάσουμε πολλά χρώματα. Για να έχει... ζωή!

Αυτή η ζωή είναι μέσα σε ένα σώμα .Όλοι νιώθουμε συμπάθεια και τρυφερότητα μπροστά της και αυτό οδηγεί στην φροντίδα και την αγάπη. Πρέπει να σώσουμε την ζωή, όποιο και αν είναι το τίμημα, και βέβαια να προστατεύσουμε και το σώμα. Και το σώμα?
Β«Το σώμα ένα καράβι ,και τα φάρμακα το θαλασσινό νερό της τρικυμίας που περνά και γλυστρά στο κατάστρωμα και πέφτει από την άλλη πλευρά.. και ξανασυναντιέται πάλι με την άλλη θάλασσα αφού καθαρίσει το κατάστρωμα....Β»
Εκτός αν αυτή η τρικυμία είναι τόσο μεγάλη και το σώμα χαθεί στον βυθό μιας θάλασσας που όσο βαθύτερα πάει, το χρώμα δεν υπάρχει πια... γίνεται σκοτάδι και μαζί του ναυαγεί και η δική μας σκέψη και η προσπάθεια...
Και αν ο άνθρωπος επιβιώσει, δεν σταματά η προσπάθεια.. συνεχίζει να θέλει βοήθεια..όπως ο «επιζήσας ναυαγός»..
Θέλει «ηθικό ανάστημα» και «σκληρή προσπάθεια» για να είμαστε πάντα παρόντες.


Σμχος (ΥΙ) Γ. Ανθόπουλος

Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος
Διευθυντής Μ.Ε.Θ. 251 ΓΝΑ
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής


Video και Παρουσιάσεις


15ο Συμπόσιο του 2017

14ο Συμπόσιο του 2016

13ο Συμπόσιο του 2015

12ο Συμπόσιο του 2014

11ο Συμπόσιο του 2013

10ο Συμπόσιο του 2012

9ο Συμπόσιο του 2011

8ο Συμπόσιο του 2010
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Φτάσαμε αισίως στον 15ο χρόνο συνεχούς, δυναμικής, παρουσίας του Συμποσίου Εντατικής Ιατρικής Ενόπλων Δυνάμεων στα Επιστημονικά δρώμενα της χώρας μας.

Φέτος αποφασίσαμε να διαιρέσουμε το Συμπόσιό μας σε ενότητες, οι οποίες θα ασχοληθούν με όλα τα «καυτά θέματα» που άπτονται όχι μόνο της λειτουργίας μιας ΜΕΘ αλλά και τα πριν και μετά την νοσηλεία σε αυτή. Σκοπός μας είναι φέτος να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον συναδέλφων ιατρών, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών, και εκτός Εντατικής, με θέματα και παρουσιάσεις που να μπορούν να υπηρετούν αυτό που είπε ο Έντουαρντ Τέλλερ «Ο κύριος σκοπός της επιστήμης είναι η απλότητα, και όσο περισσότερα κατανοούμε, τόσο όλα γίνονται πιο απλά».

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει επιφανειακή και όχι ενδελεχής προσέγγιση των θεμάτων με τα οποία θα ασχοληθούμε στο Συμπόσιό μας, γιατί όπως είπε πριν δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια ο περίφημος ποιητής μας, Μένανδρος «Ιατρός Αδόλεσχος επί νόσω, Νόσος» δηλαδή «Στην Αρρώστια ο επιπόλαιος ιατρός, αποτελεί και ο ίδιος αρρώστια».

Κάτι τέτοιο άλλωστε αποτελεί παράδοση πλέον στις εργασίες του Συμποσίου Εντατικής Ιατρικής Ενόπλων Δυνάμεων στου οποίου τις εργασίες έχω την τιμή να σας προσκαλέσω και φέτος.

Σας περιμένουμε όλους!

Δρ. Σταύρος Π. Αλοϊζος
Γενικός Αρχίατρος
Παθολόγος - Εντατικολόγος
Διευθυντής ΜΕΘ Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.
Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

Διαβάστε on-line...

eposters